KLASIZM
Klasisizm, Antik Yunan ve Roma sanatını temel alan tarihselci yaklaşım ve estetik tutumdur. "1660 ekolü" olarak da bilinir.
Klasisizm'in temel ögeleri kendi içinde soyluluk, sağ duyu ve akılcılık, uyum, açıklık, sınırlılık, evrensellik, idealizm, denge, ölçülülük, güzellik ve görkemliliktir. Yani bir eserin klasik sayılabilmesi için bu özellikleri barındırması gerekmektedir. Kısaca klasik bir eser, bir üslubun en yetkin ve en uyumlu ifadesini bulduğu eserdir. Klasisizm temellerini Rönesans aristokrasisinden alır. Klasisizm bir bakıma aristokrasinin ürünüdür. Kuralcılık olarak da bilinir.
Yeniden doğuş diye adlandırılan Rönesans döneminde gelişmiştir. Bu akımın izleri bir önceki dönemde Rebelais ve Montaigne’de, hatta Aristoteles’tedir.
Klasisizm’in Özellikleri Nelerdir?
- İnsan, sağduyu ve akıl tabiatına önem verilir,
- Anlatılan konular, eski Latin ve Yunan kaynaklarından alınmıştır,
- Konuya değil, anlatıma değer verilmiştir ve mükemmeliyetçilik esas alınmıştır. Klasisizm için anadilin en iyi biçimde kullanılmasına dikkat edilmiştir.
- Klasisizm anlayışı “sanat için sanat”’ tır.
- Bu akıma mensup sanatçılar, eserlerinde kişiliklerini saklamışlardır.
- İnsanların her yerde, her zaman, her toplumda aynı düşünce ve duyguda oldukları kabul görmüş, bundan dolayı eserlerde değişmeyen tipler oluşturulmuştur.
- Sosyal ve fiziksel çevrenin önemi yoktur, çünkü bunlar değişken kavramlardır.
- Klasisizm’ de kahramanlar, ruhsal nitelikleriyle ele alınmışlardır.
- Yer, zaman ve olay birliğine (Tiyatro’da üç birlik kuralı) uyulmuştur.
Klasisizm Akımının Temsilcileri Kimlerdir, Hangi Edebi Türler Kullanılmıştır?
Klasisizm akımında tiyatroya büyük önem verilmiştir. Bilhassa komedi ve trajedi sıkı kurallarla ortaya konmuştur. Lirik şiir ise duygusal olduğu için ihmal edilmiştir. Klasisizm’de kullanılan eserler ve yazarlar şunlardır;
- Racine: Iphigenie, Andromague (Tragedya)
- Corneille: Horace, Lecid (Tragedya)
- Moliere: Zoraki Tabip, Gülünç Kibarlar, Cimri, Tartuffe, Kibarlık Budalası, Hastalık Hastası (Komedya)
- La Fontaine: Fabller
- Manzum mektup ve yergi (Bouileu)
- Pascal: Düşünceler
- Descartes: Yöntem Üzerine Nutuk
- Fenelon: Telemak (Roman)
- La Bruyere: Karakterler (Portre)
- Madam de la Fayette: Prenses de Clives (Roman)
Klasisizm, Türk Edebiyatı Batı’ya açılınca bu edebiyatta var olan önemini yitirmiştir. Bundan dolayı Klasisizm’in edebiyatımızda büyük bir etkisi yoktur. Şair Evlenmesi (Şinasi), La Fontaine ve Moliere’den yapılan çeviriler, Klasisizm akımının ürünleri olarak görülebilir.
0 Yorumlar